fbpx

Het is een veelgestelde vraag; waarom moet ik een bouwkundige keuring laten uitvoeren? Het antwoord is even eenvoudig als ingewikkeld: Je hebt als koper een onderzoeksplicht!

Dat klinkt zwaar…! Klopt, je moet het ook niet onderschatten. Als het gaat om de verkoop en aankoop van woningen hebben de partijen bepaalde verplichtingen naar elkaar. De beginselen daarvan zijn de meldingsplicht voor de verkoper en de onderzoeksplicht voor de koper. Maar wat betekent dat nu precies?

Een meldingsplicht betekent dat de verkoper alles moet melden wat hij of zij van het huis weet. Ongedierte, lekkages, burenruzie, radiatoren die niet warm worden, ga zo maar door. Vaak gebeurt dit via de makelaar, die jou als koper moet wijzen op deze bekende gebreken. Dat kan tijdens de bezichtiging, maar dat kan ook door middel van het verstrekken van de vragenlijst. Daarop staan bijna 200 vragen die de verkoper heeft beantwoord over het huis, althans, dat hoop je.

Vaak zien we dat de vragenlijst niet of niet volledig is ingevuld. Logisch ook, want de meeste mensen zijn nu eenmaal geen bouwkundig expert. Daarbij komt dat je niet altijd een huis koopt van de bewoner! De eigenaar kan ook een erfgenaam, verhuurder of belegger zijn geweest, en die weten doorgaans weinig tot niets over het huis dat zij verkopen.

Daarom heb je aan de andere kant de onderzoeksplicht. Jij, als koper, moet ervoor zorgen dat je alles onderzoekt wat binnen je macht ligt om jezelf te informeren over hetgeen dat je koopt. Dat doe je ten eerste om een goed gevoel te krijgen bij je nieuwe woning en de prijs die je daarvoor betaalt, maar veel belangrijker nog is dat wanneer er ooit een gebrek aan het licht komt en je de verkoper daarvoor aansprakelijk wilt stellen je aan moet kunnen tonen dat je er zelf alles aan gedaan hebt om je onderzoek te doen. Bijvoorbeeld doordat je een aankoopmakelaar hebt ingeschakeld als het gaat om juridische zaken, privaat- of publiekrechtelijk zoals bestemmingsplannen, kadastrale grenzen en afspraken met de buren. Maar veel vaker komen bouwkundige gebreken voor.

De term ‘verborgen gebreken’ hoor je nogal eens vallen. Een verborgen gebrek is een gebrek waarvan de verkoper wél op de hoogte was, maar jou dat als koper moedwillig niet heeft medegedeeld. Iets wat de verkoper niet weet of redelijkerwijs kon weten, kan hij jou ook niet melden! En daarom is de bouwkundige keuring zo belangrijk.

Een bouwkundig inspecteur keurt de gehele woning vanuit jouw belang. Van dak tot kruipruimte wordt intensief gekeken naar de staat van de gebruikte materialen, installaties en bouwdelen. Je ontvangt een uitgebreid rapport van de te verwachte kosten en de huidige conditie van alle afzonderlijke bouwdelen. En zo heb jij aan je onderzoeksplicht voldaan! Je hebt namelijk alles in het werk gesteld om een goed beeld te krijgen van de woning die je koopt. Daarmee sta je veel sterker in je schoenen als je achteraf de kosten van een gebrek bij de verkoper wil declareren.

Veel succes met je zoektocht!

Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente reacties