fbpx

Je zou het misschien niet verwachten, maar ook beton kan rotten!

Een betonnen vloer bestaat grofweg uit twee soorten materiaal: beton en stalen wapening, ook wel betonijzer genoemd. De combinatie van deze twee materialen zorgen er voor dat de vloer zijn sterkte krijgt: gewapend beton.

In de jaren ’60 tot begin jaren ’80 van de vorige eeuw stond er een enorme druk op de bouw om huizen te produceren. Om sneller te kunnen produceren moest het beton sneller kunnen uitharden. Daarom werd er calciumchloride aan het beton toegevoegd, een vorm van zout. Helaas is inmiddels gebleken dat deze toevoeging desastreus is voor de wapening. Door het zout, in combinatie met vocht uit de kruipruimte, begint het staal te roesten. Roestend staal zet enorm uit, waardoor het beton van binnenuit kapot wordt gedrukt. Hierdoor dringt vocht nog makkelijker in en wordt het probleem snel groter. Het dragende vermogen van de vloerconstructie wordt aangetast en er ontstaat een reëel risico op instorting.

Bekende fabrikanten die deze methode gebruikten zijn Kwaaitaal en Manta, maar ook bij vloeren van andere fabrikanten komen we deze problemen tegen. We spreken in dat geval van een risicovloer. Bij Home Inspect kennen wij deze door en door.

Er hoeft nog niets aan de hand te zijn, maar bij de aanschaf van een huis is het raadzaam om altijd de staat van de vloer te laten inspecteren. Bel ons gerust! Wij kruipen met genoegen onder de vloer om jou te kunnen vertellen wat je koopt.

En ontdekken we een probleem met de vloer? Dan is er nog geen reden tot paniek. Inmiddels zijn er goede methodes ontwikkeld om vloeren te herstellen, zodat je nog lang en veilig van je huis kan genieten.

Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente reacties